torsdag 30 december 2010

Årscollage

Eftersom jag är inne på det här med collage nu passade jag på att fixa till några årscollage också :) Har annars inte hänt så mycket här hos mig de senaste dagarna. Har mest hållit mig i skidspåren :)) Å haft besök av sambons systrar och så min vän som har en likadan hund som mig, från samma kennel och födda samma år! Vi var ut på promenad tillsammans med hundarna. Och så var jag ju en sväng till stan och shoppade lite också och myste i saluhallen...blev ju en hel del det här i alla fall ;)
Vinter

Vår
Sommar
Höst

Det var lite bilder från året som gått! Önskar alla trevligt nyårsfirande och ett Gott Nytt År!!

måndag 27 december 2010

Julcollage

Ikväll har sambons ena syster varit här och vi har "lekt" med Photoshop och Photoscape. Jag skall ju äntligen försöka lära mig photoshop men för tillfället tror jag photoscape passar mig bättre..det är lite lättare! :)

Vinterbilder

Sambon hade köpt fin snowboardjacka och handskar till mig. Mössan har jag köpt själv. Så nu är jag redo för backen i vinter!! Majsan o jag var ut på långpromenad med Xavi och hans matte igår så då passade jag på att fota hundarna.


Jul
Å mera jul
Å så lite julmat
Å mera julmat

Med de här bilderna avslutar jag julen och tar sikte på det nya året. Är ledig nu i mellandagarna och det är riktigt skönt!  Nyåret skall vi fira in på ett gästgiveri utklädda till vikingar och mat på vikinga vis :) Däremellan skall det fixas lite gott här hemma också. Nu skall vi fixa lite gott av "julkorgen" som kom med kvällens gäst!! :))

lördag 25 december 2010

Julglimtar och boktipset December

Årets jul blev kall men mysig! -30 tycker även jag börjar bli lite kallt! Här hos oss började julaftonsmorgonen med julfrukost hos våra vänner A & M och lille O.  Det är en ny tradition som fick sin början av en slump förra året och som vi nu håller fast vid. Och snälla A hade fixat en god chokladfrukost-smoothie, med recept av Sanna Ehdin, enkom till mig! Den var supergod! Bra tips till mig! :) Därefter fortsatte dagen i samma mysiga andra..med sparktur, besök till kyrkogården o tända ljus i skymningen, glöggmys och Kalle Anka, julmat, julklappar, kvällssmörgåsar o film!!

Mjuk pepparkaka, pepparkakor, dadelkaka o romrussinosten till glöggmys och Kalle Anka (ett måste på julafton :)
Vi hade fixat det mesta till julbordet själva.  I år bestod det av bl.a. (som vi gjort själva) julknäcke, glöggsill, granrisgravad lax, morotslåda, köttbullar, Whiskysenap,älgfilé, apelsingriljerad julskinka.

Juldagen är en mysig dag tycker jag. Brukar alltid börja den med sovmorgon..mys, mys..och efter en lång frukost bar det idag iväg på en skidtur, -18 känndes som riktigt varmt ;), därefter råkade filmen King Arthur med bl.a Cliwe Owen!! visas i TV och ikväll har jag varit på mat till Fransmanni. Provencalsk kyckling var urgott!!

Vid Fransmanni testade jag Macarons för första gången. Har hört o läst så mycket om dem på sistone. Riktigt gott var det!! Läckra färger. Min första tanke var dock..hmm..undrar hur det är med färgämnen..hmm!! haha! Måste ta reda på hur man gör dessa! Hittade i alla fall här ett recept på chokladmacarons av Jenny Olsson.


 
Boktipset December blir Vinteräpplen av Josefine Sundström som jag lånade av min vän A igår vid frukosten. Har som sagt inte läst den ännu men tänker läsa några rader nu innan läggdags. Tänkte tipsa om den i alla fall eftersom den har rötterna i Kaskö här i Österbotten. Lovar att ge ett utlåtande när jag läst den!

torsdag 23 december 2010

Dan före..

Gick på julledigt i går och firade in med nötter, vindruvor, pepparkakor, choklad och romrussinost. Osten är jättegod och om ni hittar den i någon ostdisk skall ni pröva..mmm!  Jag har i alla fall köpt min på MiniMani i Vasa.

Det har blivit lite uppehåll i min chokladkalender de senaste dagarna..har haft så mycket program..men idag skall vi kika in hos Lyckoslanten. I måndags var jag på besök till mitt gamla jobb och fick uppleva en stämningsfull julfest med sång, musik, julevangelium, teater och ringlekar! :) 


På tisdakvällen hade jag full fart med att förbereda julens rätter. Julmiddagen Som sagt lite  Monika Ahlberg inspirerad i år. Har granrisgravad lax och Apelsingriljerad julskinka (recept  Tove nr 10) på G. Receptet på glöggsill är från Leif Mannerströms bok.  Sen blir det också traditionsenligt köttbullar, morotslåda och diverse andra smårätter. Skall fortsätta ikväll och fixa till det sista. Lite smaskens till Kalle Anka glöggmyset skall vi också ha! 


Igår fick jag också uppleva en mycket fin förmiddagsjulfets som också bjöd på sång, dikter och ett mycket fint julevangelium á la nätet!!

 Önskar alla en riktigt  GOD JUL!!

söndag 19 december 2010

4e advent

Varm choklad på kanelchokladklubbor..

..var mysigt gott idag efter skidturen! De är också Monika Ahlberg inspirerade och receptet finns i hennes bok Monikas jul och från den boken finns också några recept i Tove Hem & trädgård nr 10.Min julafton kommer också att vara lite Monika inspirerad.:)

Chokladklubborna var enkla att fixa..smälte 200g mörk choklad i vattenbad och satte i små konfektformar. Lät det stelna lite och stack sedan ner kanelstängerna och lät chokladen stelna helt. Värmde mjölken (2dl), stack ner två chokladklubbor o rörde om!! Super!

Enligt receptet jag utgick ifrån skulle det räcka till 8 klubbor men kanske pga att jag hade små formar fick jag det dubbla till antalet. Så jag satte hälften med kanelstänger och andra hälften med polkastänger:)) Jag använde som sagt då 2 klubbor per 2 dl mjölk men det varierar säkert beroende på formarnas storlek. 

Har också börjat med lite julklappspaketering idag!

Tiden springer iväg! Gonatt!

lördag 18 december 2010

Glöggmys

Glögg, pepparkakor, mjuk pepparkaka och polkamaränger!!

..och polkamarängerna var supergoda!! :) Det var första gången som jag bakade maränger men blir nog att pröva på fler varianter.
Polkamarängerna var från Monika Ahlberg och receptet hittar ni här! (Jag använde dock ingen karamellfärg i mina maränger). Härlig sida recept.nu tycker jag!

Annars blev det en lyckad dag i staden. Var egentligen meningen jag skulle åkt skidor idag men temperaturen visade -20 grader.  Nu är i alla fall julklapparna klara och nästan all mat till julaftonen handlad. Suveränt! Bara att sätta igång med koket i veckan nu då..lägga in sillen, grava laxen, koka julskinkan, göra senap..:))

Chokladreceptet är följande och hittades på bloggen Vit som snö!

Julklapp

Leif Mannerströms julkokbok

Den här kokboken damp ner i brevlådan häromdagen. Den skall min morfar och hans fru bl.a få i julklapp. Jag kan skriva det här för jag vet med absolut säkerhet att de inte kommer att läsa detta!!:)Genom kokboken vill Mannerström inspirera till en jul med riktigt "gammaldags", traditionella julrätter som är hemlagade från grunden. Jag har tjuvkikat lite i boken o hittade några recept att lägga bakom örat till julbordet ;))Det är ju dags att böraja planera det nu i helgen så man hinner börja få hem och fixa till julens alla godsaker..!

Det finns ju så många andra trevliga julkokböcker också att bläddra i, får hålla upp ögonen när jag följer med sambon till Vasa idag på lite uppköp..


Idag kikar vi på receptet med chokladmoussetårta hos Livet på Vestergård!

fredag 17 december 2010

Hyacint

Mina fina hyacinter håller på att slå ut :)

Bloggerskan somnade ifrån sitt blogginlägg igår och därför blir det två stycken idag :)Det här första blir riktigt kort med ett recept på Varm kryddchoklad som passar bra att ta med på utflykten:

1 liter mjölk
100 g mörk choklad
2 msk socker
1 stärnanis
2 kanelstänger
2 krm stött kardemumma

Värm mjölken och blanda ner ingredienserna. Häll upp i en termos.Ta bort kryddorna innan du serverar chokladen!

Det är mysigt med vinterpicknick!

onsdag 15 december 2010

whiskytema


Till brownien använde vi Aberlour - Highland Single Malt Scotch Whisky, aged 12 years, sherry casked matured(...an exceptionally complex and well-balanced Single Malt with a warm and spicy character)

Ikväll bytte jag "fordon" under fötterna och tog en tur med skridskorna på byns rink! Efter var det chokladigt värre hemma hos oss då whisky och vitchokladbrownien (mina brownies fick triangelformat:) skulle avsmakas samt varm choklad med inslag av polkagris som Gugi tipsat om! "Riktiga" polkagrisar hittade jag inte just nu så blev dessa "polkagrisstänger" för min del. Mmm..det var riktigt gott!

Riktigt så här fin Whiskykällare (artikel i Jeanne d´Arc Living) har inte vi ;) men det kunde ju vara en dröm att satsa på i framtiden :)) Sambon är whiskyintresserad och samlare och har också lyckats lura mig att tycka om denna ädla dryck !! En whiskyresa till Skottland liknande den här finns i planerna inom de närmsta åren! På ön Islay finns några av sambons favorit destillerier , bl.a Laphroig (sambons absoluta favorit), Caol Ila, Bowmore, Ardbeg och Lagavulin! Andra whiskysorter som vi gillar gemensamt är områdesvis lowland: Glenkinchie (min favorit), highland: Edradour (skottlands minsta destilleri), Speyside: Balvenie, MaCallan, Aberlour.   Andra whiskyn vi också har hemma för tillfället är Glengoyne, Benromach, Talisker, Bruichladdich, Aberfeldy och Mack Myra. Sen har också sambon prövat ett stort antal whiskyn som vi inte har hemma för tillfället! :)) De flesta sorter vi gillar är Single Malt. Högst upp på sambons önskelista över nya whiskyn till samlingen är just nu: Laphroig 25 years old & 25 years cask strenght, Port Askaig 30 year old, Ardbeg Supernova 2010.


Det var den lilla whiskyguidningen:) 

tisdag 14 december 2010

The holiday

Idag kommer bara en snabb hälsning! Jag har varit och skidat ikväll och de kvällar jag skidtränar orkar jag ibland inte med så mycket annat. Jag brukar i genomsnitt skida 15km per gång. Riktigt härligt väder var det ikväll! Den där brownie med vitchoklad o whiskyfudge är i alla fall på G här ikväll och imorgon kommer ett litet whiskyreportage a là sambon :) Nu skall jag i alla fall lägga mig på soffan o mysa till filmen the holiday!!

p.s. det gick bra hos tanddoktorn i morse..hon gillade vitlök ;) och tog emot tips om favoritrestaurangen i Vasa Tian Long på Vasaesplanaden 18 :))


Ett annat recept på vitchokladkladdkaka hittar ni här

måndag 13 december 2010

Lucia

Började dagen med stämningsfullt Lucia firande på jobbet i morse! Här hemma är det min Bukowski Lucia med stjärngosse som lussar! Ikväll har vi varit till  Vasa och jag har handlat lite julklappar o lite åt mig själv!:) Var en del sportprylar som jag behövde. I Vasa gjorde jag också dagens miss... vi satt och åt en så mumsig och rejäl portion "räkor i vitlökssås" då jag konstaterade...jag skall ju till tandläkaren tidigt i morgon bitti!!!! ;)))) stackars tandläkare om några timmar...


Kladdkakor är något vi tycker om här i huset..brukar dock alltid baka med mörk choklad..men nästa gång skall jag ta modell av alegni in office och pröva vitchokladsvarianten. 

söndag 12 december 2010

söndagsmys

Det blev en lugn kväll ikväll efter dagens skidtur tillsammans med min vän A. Minusgraderna var många men dagen ack så underbar :) Kameran fick dock som vanligt stanna hemma från skidspåret. Fin fina skidspår hittade vi i alla fall i Malax.  Jag hade ju pepparkaksbak innestående från förra helgen så det blev kvällens program. Mysigt sedan att sitta o skriva julkorten o mumsa på nygräddade pepparkakor o glögg!


Jag skall nu också passa på att skriva ner receptet på julmuslin som jag fixade förra helgen. Den börjar bli slut nu så dax att fixa ny. Grudreceptet finns i Sylvia Danielssons bok: Kryddan i maten- året om med kryddor, örter och recept. Men jag tog de ingredienser ur receptet jag hade hemma och det lyder så här:


5 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2dl havregryn
2dl rågflingor
                     1 dl grovhackade nötter (jag använde krossade hasselnötter)
1 msk kanel
1msk stött kardemumma
2 msk olivolja
2 tsk vaniljsocker
1dl russin

Grovhacka fikon och aprikoser. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker,russin, fikon och aprikoser.Bred ut det på en plåt.Rosta i 225 grader i ugnen ca 6 min, rör runt efter halva tiden. Blanda ner vaniljsocker och frukterna och ställ in plåten 5 min till. Låt muslin svalna o lägg i en vacker burk :)

Fåglarna har också fått lite gott att äta :)

Snö har vi men jag önskar gärna lite mera. Snöflingor är också aktuella i dagens chokladtårta hos baka baka liten kaka!Tack A för tipset!

Nu hoppas vi på en fin fin vecka!! :)

lördag 11 december 2010

ett recept för sambon

Ja, det är sambon som får sköta det där eldandet om vintrarna! Själv myser jag mest framför brasan! :)) Ikväll har jag också hittat det perfekta receptet för honom. Han älskar både vitchoklad och whisky så vad är då bättre än Brownies med vitchoklad, rostade hasselnötter och whiskyspetsat fudgetäcke!!


Imorse då han tog Ville (gråhunden) till skogen för lite jaktträning ja då stannade jag och Majsan på soffan och sov vidare;)) Läänge! Sen intog vi en mysig brunch.På eftermiddagen mötte vi upp Xavi och hans matte och var ut på en lång sparktur. Härligt väder idag och roligt att få se lite solljus. Lite julfint hann vi också fixa ute..fortsättning i morgon..

fredag 10 december 2010

Matbloggar


I dag har jag hunnit med mycket program efter jobbet. Jag var och shoppade lite till staden där det mysiga Cafeet/Butiken Vinkeln finns. Bl.a de två söta Maileg tomtarna fick följa med mig hem. Jag såg genast i butiken att det var precis här i köket de skulle sitta ;) 


Vid Vinkeln får man ju så mysiga chokladisar ;)..å dessutom åt jag en så underbart god kaka innehållande bitar av både mjölk- och vitchoklad!! :))

Lite annat hann jag också med. Efter några rundor med skidorna vid Vargberget passade det bra att avsluta med "ljussimning" vid simhallen. Simhallen hade dämpad belysning och flera hundra ljus var utplacerade längs bassängen, terapibassängen och bubbelpoolen och så spelades det lugn o fin julmusik. Så mysigt och man fick en riktigt skön spa-känsla!

Som de flesta vet så älskar jag ju mat och kokböcker och nu är det dags för mig att bege mig in i matbloggarnas värld och först ut är Trines mäktige matblogg med sina maränger med choklad och mandlar!

Önskar alla en skön helg och sänder ett grattis till Jay som just vann svenska IDOL finalen:)Hann var ju faktiskt en av mina favoriter också!

p.s. Vill ni lyssna på mina absoluta favoriter skall ni klicka här!! Har två fantastiska konserter att se tillbaka på under året!! :))

torsdag 9 december 2010

Amaryllis


Jag fick en amaryllis av mina "gympadamer" när kursen jag håller tog paus över julen och den blommar så underbart vackert just nu!


Det är inte mycket jag hinner se av dagsljuset just nu..det är mörkt när jag åker till jobbet på morgonen och mörkt när jag kommer hem igen. Men det är en speciell charm att var ute på vinterkvällarna också! 


På bloggen Postgårdsromantik som har inriktning på matlagning, vinval, pyssel osv. hittade jag bl.a. mumsiga julgodisrecept. Speciellt rubriken på det ena fångade mina ögon: Dessertvin serverat i hemmagjorda chokladformar!! Det här blir något att prova på till något av julens många event!



onsdag 8 december 2010

Må gott

Ikväll har jag inte gjort mycket och det har varit riktigt skönt. Direkt efter jobbet var jag på massage (jag går fortfarande regelbundet varannan månad i förebyggande syfte) och det är verkligen något jag rekommenderar.Senare var jag också i bastun eftersom min massör rekommenderar att man skall göra det samma kväll! Så nu har jag tvättat upp mig inför julen ;) Här hemma har jag också gjort spa-fint inför julen med bl.a "chokladskrubben" och choklad bodylotion från dermoshop.


Samma chokladscrubb som jag har i burken bjuder också Hanna på och hon visar dessutom upp bilder från ett alldeles underbart badrum!! Blir tredje gången receptet kommer här i bloggen nu men det är ju bara så bra! :)Under etiketter hittar ni också andra fina recept, bl.a en del med choklad :)



tisdag 7 december 2010

Julknäckebröd

Hemlagat knäckebröd är underbart gott :)

Fick förfrågningar om knäckebrödet och här kommer receptet:

Julknäckebröd, ca 15 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk matolja
1 1/2 msk mortlad/krossad fänkål
1 liter rågmjöl
knappt 4 dl vetemjöl

vetemjöl till utbakning

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda om. Tillsätt saltet, matoljan,  fänkålen samt mjölet. Arbeta samman degen till en jämn och fin deg. Låt jäsa övertäckt 1,5h.  Ta upp på mjölat bakbord o dela i 15 delar. Kavla ut degen till runda kakor, ca 12-14 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten med en stans (eller trevlig pepparkaksform :). Grädda på bakplåtspapperklädd plåt i ugnens mitt i 250 grader, ca 8-9 minuter.

Idag länkar jag till Chocablog: The chocolate blog

Tack för alla fina kommentarer!

måndag 6 december 2010

Självständighetsbrunch..

..bjöd jag på i morse åt våra gäster. Den gick i julig anda och jag var uppe tidigt o fixade egen julmusli samt bakade julscones och julknäcke så att det skulle vara alldeles nybakt. Å det var så mysigt och det var så gott! Detta gör jag om närmare julen!! Dessutom drack vi glögg och åt av gårdagens chokladfudge som våra gäster också var med o fixade igår kväll.  Mmm! Eget bakat knäckebröd måste vara något av det godaste som finns, förutom choklad då ;)

Nu har också allt julgodis stelnat till och kommit på plats. Blir att mysa i soffan med en bra film eller bok ikväll och mumsa "lite".  Får se hur länge det räcker..hmmm...fast jag var och skidade 20 km idag på eftermiddagen så lite lön för mödan måste jag ju få ;))

Jag brukar ofta baka pepparkakor på självständighetsdagen och hade också planerat lite på det i år också men nu blev det så mycket annat fixat att det får vänta till nästa helg. Måste ju ha något att baka då också ;)

Härliga chokladmuffins hittar ni hos Vita rosor och förgätmigej och här är receptet!

söndag 5 december 2010

Julgodis

Idag bjuder jag på chokladgott från min egen blogg. Det har fixats julgodis här ikväll med recept från bl.a tidningarna Matmagasinets julspecial, Lantliv julspecial, Jeanne d´Arc Living samt Skärgårdsliv.Här har det fixats Hemgjord Daim, Chokladkola, Choklad fudge, Chokladmandlar, Rocky Road bars, Mascarpone konfekt samt Vitchokladtryfflar. Receptet Chokladmandlar  från tidningen Skärgårdsliv fick en egen liten "touch" av cognac här i vårt kök och det receptet tänkte jag bjuda på nu :

Chokladmandlar

100g mandlar (hela)
25g florsocker
1 tsk citronsaft
1 knivspets smör
150g mörk choklad
2 msk cognac
kakao

Rosta skalad mandel i 10 min i 200 grader. Häll i kastrull med med florsocker och citron, tillsätt smör. Rör om. Separera mandlarna på en plåt och låt kallna. Smält choklad och tillsätt 2 msk cognac. Blanda mandlarna med choklad och rulla i kakao.

Nu blir det gonatt! Mätt efter allt provsmakande ;)) Tackar min vän J för sällskapet! "Gubbarna" hann avverka två filmer medan vi fixade :)) Provsmaka ville de dock gärna ;)

lördag 4 december 2010

Julbutik

Idag har jag varit på sightseeing i grannbyarna och bl.a. besökt Huset på landets julbutik, där jag hittade en hel del som fick följ med mig hem :) Bl.a. den underbara tidningen Jeanne d´Arc Livings julnummer. Dessa tidningar är så underbart fina och inspirerande och i denna tidning fanns också ett uppslag med "The Tastiest Confectionery of Christmas" ..
..vilket passar utmärkt eftersom det skall fixas julgodis här hos mig imorgon kväll!!
Även sambon blev intresserad av tidningen då där fanns en verkligt fin artikel om whisky :))

En annan som också tycker om att fixa gott är Passion 4 baking och idag lyder receptet Rocky Road Brownies. Vilken BOMB!!! Men ser såååå gott ut!! Detta recept inkom också bland recepten till chokladtävlingen och personen som skickade det skrev att det är världens godaste! :)

Kan inte säga annat än MUMS!!

fredag 3 december 2010

Oj!..

       
Detta fina hjärta föll mig genast i smaken när jag besökte Mooki`s Shop (4.12.. satte till bilden efteråt)och jag såg genast många fina användningsområden för det..underlägg till glögglasen, ljusunderlägg m.m. Det är gjort och designat av Catharina Borg-Wilén (Cattaus) och ni som sett Strömsö borde känna igen det namnet! Själv måste jag medge att jag inte hade koll på det :)





Kanske kommer ni på ännu fler användningar för det?! :)

..så många fina och tjusiga bloggar och hem jag vandrat runt bland ikväll och här kommer dagens bidrag till chokladkalendern: chokladkladdkaka som jag hittade hos HOUSE of PHILIA

Ikväll har jag sparat lite på energin, har skidat 50 km nu i veckan och skall ut igen i helgen, och jag och hunden var ut på en timmes riktigt fin o skön sparktur. Så skönt att bara sparka sig fram i maklig takt och Majsan njöt också av att vara ut på långtur. Små snöflingor som sakta dalade ner och så tyst, så tyst här ute i urskogen ;) Också skönt att ha en "lång helg" att se fram emot nu också. För min del kommer den förutom skidåkning bl.a. att bjuda på en julbutik, julgodiskväll, pepparkaksbak och självständighetsbrunch!!

*Ha en riktigt fin helg*


torsdag 2 december 2010

Härlig

Härlig säger jag om både Geisha i sig och den tjusiga förpackningen!

Hos Strandviksvillan hittar ni många trevliga chokladrecept. Jag fick nästan problem att välja ut ett här, men till slut föll jag för Marängsnittar. De andra recepten hittar ni under Etiketter-recept.

onsdag 1 december 2010

Så god!



Här kommer jag att tillbringa många timmar i vinter

Ja, det är inte många inlägg sedan jag nämnde den här chokladtryffeltårtan som jag hittade hos Årstidens bästa men jag måste bara nämna den igen..den är SÅ god!!!!


Ikväll har jag skidat igen och det var så härligt vinterväder..underbart!