måndag 28 september 2009

Risnästrestje






Tillbringade söndagen i friluftslivets tecken med en promenad till "Risnästrestje". Härligt med alla höstfärger! Sträcken fram till träsket är som ni ser 860m och runt träsket är det ca. 1,5 km. Nya grillhuset var jättefint och jag tror att det snart bär dit igen för att grilla lite. Den här söndagen njöt vi av picknick utomhus med oliv-och fetaostmuffins samt blodgrapeklyftor !! En tur på vattnet med den lilla båten skulle heller inte vara helt fel en solig och vindstilla dag:)

Vilken soppa!


Blev bjuden på en så god soppa i helgen att jag bara måste skriva om den här. Perfekt värmande soppa för mysiga höst-och vinterdagar. Receptet är enkelt: kycklingstrimlor, potatis, morot, kikärter samt kryddat med paprikapulver, vitlök, svartpeppar, koriander, gurkmeja, oregano, basilika, cayennepeppar samt råsocker!

Det har faktiskt hittat in en och annan krydda o. örtblandning i mitt skåp under de senaste veckorna och jag fortsätter i den stilen!

lördag 26 september 2009

Nya fynd i hälsohyllorna


Dessa är de två senaste fynden i hälsohyllorna: Rose Deo Crystal och kristallsalt från Himalya.

Deodoranten är från Urtekram som jag tidigare köpt schampoo, balsam och tandkräm från. Den är 100% naturliga ämnen. Jag var lite skeptisk till om den skulle funka först men jag är helt nöjd med den. Har ju inte provat den i nå sommartemperaturer men den funkar i alla fall bra i höstklimat och vid gympapass:)

Kristallsaltet innehåller hela 84 st mineraler och spårämnen och på nätet kan man läsa att det kommer från ett flera hundra miljoner år gammalt saltbergsområde i Himalya. Saltet blir brutet i norra Indien och är en oförändrad naturprodukt som bl.a hjälper kroppens syra-bas balans. Förutom saltets vanliga användning vid matlagning kan man också bl.a använda det till en del "hemma-spa" behandlingar vid dusch och bad! Om ni vill veta mera om saltet får ni läsa på nätet.

Jag skall börja använda saltet nu genast. Min kära fästman och privata kock:) håller på i köket och försöker fixa lite snacks genom egentillverkat chips. Tunna potatisskivor som saltas (+önskvärd krydda) och så in i ugnen tills krispiga och passlig färg. Har provsmakat lite med endast salt och det var riktigt gott. Han får fixa en omgång med kristallsalt åt mig nu också:) Han kan vara lite svår att övertyga med alla mina "joånor" ibland så vi får köra lite dubbel-käk;)

Mats-Eric Nilsson i Vasa


I veckan anmälde jag mig till Mats-Eric Nilssons föreläsning den 21.10 i Vasa. Hans böcker har ju blivit väldigt omskrivna och jag har själv bläddrat i böckerna och kommer också att köpa dem. Det är ju väldigt nyttigt att bl.a hålla koll på vad alla e-nummer står för!

onsdag 23 september 2009

måndag 21 september 2009

Waterlooleden






En härlig helg


Lydde mitt eget råd i helgen att njuta av hösten och det man tycker om. Så för min del blev det ganska mycket tid spenderat utomhus den här helgen. På lördagen var jag med en bekant som har häst. Jag promenerade med Majsan medan hon red ute på en skogsväg och sedan då vi kom tillbaka red jag själv några varv i hagen:) Jag brukar inte rida så ofta (kanske 1-2 gånger i året) men det är verkligen kul när jag väl gör det! Man blir verkligen avslappnad att vara bland djur! Speciellt om det finns hästar och får runtomkring en så känner man av det härliga livet på landet! (Bilder kommer senare)

Sedan gick resten av lördagen åt till att fixa med äpplen. Det var dags att provsmaka äppelsaften och den var faktiskt så god att vi genast fixade till en ny sats som blir klar imorgon. Jag bakade även ett bröd med äpplen och så hade jag bakat äppelmuffins redan på morgonen.

Så på söndagen hade jag äppelfrukost/brunch här hemma åt några inbjudna morgongäster! Vad vi avnjöt ser ni här på bilden;) På söndag kväll var jag och Majsan också med varsin kompis och gick Waterloo-leden i perfekt väder. Det var verkligen härligt! B tillbringade hela dagen uppe i Kronoby som domare på Älghundsprov!

Jag hade även med brödet till vår vandringspicknick och fick förfrågan om receptet så det kommer här (2 bröd):

4 dl vetekross
2 dl havregryn
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl linfrö
2 dl solrosfrön
2tsk fänkålsfrö (malda i mortel)
2tsk hel anis (malda i mortel)
3 tsk salt
3tsk bakpulver
3tsk bikarbonat
1 liter surmjölk
2dl mörk sirap
1,5 dl hackade hasselnötter
2dl grovhackade torkade aprikoser
4 äpplen

1. Ugn 200 grader. Blanda torra ingredienser utom hasselnöt. Rör i surmjölk och sirap. Tärna och skär äpplen i tärningar. Vänd ner hasselnötter, aprokoser och äppeltärningarna i smeten.
2. Smörj två avlånga brödformar (2 liter) . Fördela smeten och strö över lite solrosfrön, rågmjöl och havregryn.
3. Grädda på näst nedersta falsen i 55-60 min. Låt stå kvar i formarna och svalna några minuter.

Avnjut!!!

Nu är det dags att ta natt efter en kväll i gympans tecken! Känns skönt efter lite styrketräning och motion åt kroppen! Har måndagar (egen kurs) och torsdagar uppbokade för styrketräning nu i höst! Gonatt!

lördag 19 september 2009

Rawfood



Hittade en artikel i en tidning då jag var hos frissan igår som handlade om rawfood. Hade nog vetat om sedan tidigare att denna "mattrend" finns, speciellt hos många kändisar i USA. Rawfood går bl.a ut på att äta:
- vegetariskt
-ren och kontrollerad mat (motsats till snabbmat med tillsatser och kemikalier)
-naturliga frukter och grönsaker
-oupphettad mat

Nu vill jag på inget sätt förespråka att man skulle äta vegetariskt eller enligt rawfood eller något men det var roligt att kolla upp och alltid hittar man ju ett och annat intressant som man kan plocka in i sin egen kost;)




Här följer lite recept på några power smoothies och juices samt cashewnötbollar:

Antistress smoothie "för stressmage"
2 kiwi
1/4 cantaloupe
1 banan

Piggelin
1 dl jordgubbar
1 dl hallon
1 skiva vattenmelon
1/2 dl persilja

Mineralboost
8 stjälkar selleri
6-8 blad grönkål

Sportdryck "ultimata sportdrycken för alla träningsanhängare"
2 gurkor
5 stjälkar selleri
10 blad grönkål

Cashewnötbollar
2 dl cashew nötter
1,5 dl russin
1,5 dl dadlar
1 dl riven kokos

1. blötlägg cashew, russin och dadlar i skilda skålar i 8 h
2. mixa hälften av cashew samt dadlarna till tjock kräm. (använd blötläggningsvattnet)
3. hacka återstående cashew o blanda i tillsammans med russin
4. forma till bollar och rulla i kokos

Jag tyckte det här lät riktigt intressant och fixade till en antistresssmoothie i dag och den var riktigt god. Skall också testa cashewnötbollarna någon dag:)
Hittade också ett recept på sweet and sour antioxidantbollar som ju låter spännande med efter en titt på ingredienslistan började jag fundera....... var köper man kokosnötolja, granatäpplepulver, goldenberries, agave sirap osv!!!!!!!!!!!!!:) Vad är detta???????? Letade mig fram på nätet och hittade faktiskt en svensk webbshop där man kan köpa allt det där och lite till!! www.rawfoodshop.se. Kanske man ska lägga in en beställning??? Det återstår att se......
Men gå in o kolla shoppen bara för att förundras över hur mycket som finns att köpas som man överhuvudtaget inte visste fanns...........

fredag 18 september 2009

Vecka 4: Skapa biobalans


Har blivit inspirerad av allt Tilda-pysslande och en "Matrioshka" såg dagens ljus i torsdags..och två till är på kommande!!

Idag kom jag mig då äntligen iväg till simhallen och grejorna var parkerade i bilen ända från torsdagen så att de på inget sätt kunde glömmas någonstans;) Egentligen var fredag eftermiddag ingen dålig dag att åka på..en skön avslutning på arbetsveckan. Så kanske jag gör det till en tradition att åka på fredagar, en riktig "spa-fredag" ! Råkade ju också sig så att jag var till frissan ikväll så det blev en extra bra avslutning på veckan...och hittade massor av intressanta tidningar att bläddra i så kom mig nästan inte därifrån;)....mera om den intressanta läsningen en annan gång..........

Den här veckan har det alltså handlat om biobalans....att balansera jämvikt både kroppsligt och mentalt utifrån sina individuella behov, för att motverka t.ex stress. Här är som tidigare nämnt viktigt att fokusera på kosten, sömn och vila, motion, avslappning och att ta till vara egen tid och syssla med det man tycker om samt hudvården. Närmare genomgång av vissa områden följer!

" Problemet i det moderna samhället är att vi har tappat bort begreppet biobalans. Vi tror att vi kan klara hur mycket som helst-utan att ta tillräckligt med tid för fysisk och mental återhämtning.....vårt stressade samhälle skapas av oss själva för att vi är i obalans-har bio-obalans och därmed stressas inifrån. Vi kan bryta detta genom att satsa på individuell biobalans" -SE- Jag tänkte på detta häromdagen och då dök uttrycket "Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag"upp. Egentligen borde vi också tänka "du behöver inte göra idag det du kan göra imorgon". Visst, vissa saker måste göras tidsenligt men det finns också en hel del saker som faktiskt också kan vänta några dagar... varför inte använda lite av den tiden till att satsa på sig själv!!

Så önskar alla en trevlig helg med mycket tid att njuta av den vackra hösten och era intressen!!

onsdag 16 september 2009

Äppelskörd




Man borde inte berätta alla hemligheter men jag gör det i alla fall.... idag skulle jag åka och simma efter jobbet men väl framme vid simhallen kom jag på att jag glömt alla grejerna på jobbet!!!! Är det månne något ålderstillägg som börjar visa upp sig;) Nåja, jag gör eventuellt ett nytt försök på freda eftermiddag före jag skall till frissan. Kunde vara ett perfekt sätt att avsluta veckan med lite spa i simhallen före frissabesöket!

Ikväll har det fixats med äppel utifrån boken "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson.Tevliga recept och helt underbara bilder!!!! Kallrörd äppelsaft, snabbgjort äppelmos och äppel- och aroniagele vankas hemma hos oss nu..





Kallrörd Äppelsaft (ca 5 liter)

3 kg äppel, valfri sort
4 liter vatten
2,5 kg strösocker
2 citroner (eller 50 g vinsyra)

-skölj äpplena och skär i små bitar. Lägg i stor rostfri bunke eller hink. Koka upp vattnet och häll över äpplena. Låt svalna och lägg på ett lock.
- Låt stå kallt 2-3 dygn och sila sedan genom silduk eller finmaskig sil. Tillsätt sockret och den pressade citronen (eller vinsyran) och rör tills allt socker har smält.
- Häll upp på flaskor och förvara svalt.

Äppel- och Aroniagele, 1 burk
" Aronia och äppel är en mycket god smakkombination"

3 äpplen
3 dl vatten
3 dl aroniabär (eller svarta vinbär)
3 dl syltsocker

- skölj äpplena och bär och skär äpplena i klyftor eller bitar. Lägg äpplen och bär i kastrull och tillsätt vatten. Koka tills äppelbitarna är mjuka, 10-15 min. Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en gaffel.
- Sila genom silduk och koka sedan upp med syltsockret. Skumma av om det behövs. Låt koka ett par minuter och häll upp på varm burk (ursköljd i varmt vatten). Låt kallna och förvara svalt!

För mera recept får ni låna eller köpa boken!!!!!;) Tror Grovt bröd med äpple blir nästa att prova för mig......

tisdag 15 september 2009

Vecka 3: Håll flödet igång


" Vi mår bra av att röra på oss. Det stimulerar andning, blodflöde, syresättning och lymfans cirkulation (energi i kroppen). Motion ger starka ben och muskler, ökar lungornas kapacitet och gör det lättare att tänka och använda hjärnan. När du motionerar regelbundet blir du dessutom mer medveten om vad du äter och vad kroppen behöver. Hållningen förbättras, du orkar mer och sover bättre. Motion är en av de starkaste positiva faktorerna för hälsan och självläkningen. Kroppens flöde kan stimuleras på olika sätt, t.ex motion, dans, sång, qigong. Alla dessa påverkar andningen som har en central inverkan på flödet,biobalansen och förmåga till avspänning" -Sanna Ehdin-

" Att gå är vilsamt, uppfriskande och vitaliserar tankarna. Börja denna vecka att promenera 20-30 min varje dag"- SE-



Förra veckans fokus var:

-bli uppmärksam på andningen
På den här punkten har jag egentligen inte lyckats alls förra veckan. I boken fanns ett avsnitt om andningen och om att bli medveten om sin egen andning och avslappning samt en djupandningsövning. Jag måste ta tag i det den här veckan!!!!

- motion
På den här punkten har jag lyckats rätt bra men motion är också något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag promenera alla dagar med hunden (både kortare och längre promenader) och jag skulle verkligen inte klara mig utan denna stund ute i friska luften! Deltog ju också i lördagens gympakonvent. Den här veckan startar också styrketräningspassen igen samt att också simningen är på gång.

- saker som höjer ens energi (gör tre saker varje dag som gör dig glad)
"Energinivån kan höjas genom näringsrik mat eller positiva och stärkande känslor och tankar, samt genom ett medvetet arbete med dig själv. Du stärker din livsenergi när du mediterar, tränar qigong, motionerar eller vistas i naturen. Positiva sociala relationer. Syssla med något som känns meningsfullt. Det är ett utmärkt sätt att balansera din energi. Det är de små positiva förändringarna och goda vanorna som är de viktigaste för att skapa en god hälsa"-SE-


-protein till frukost
Min frukost består för tillfället av spelt flakes med havremjölk och hemmagjord hallonsylt. Spelt knäckebröd med ost samt Valio Gefilus tropiska frukter vassledryck som ger protein. Jag känner att jag verkligen håller mig mätt länge på det här. Räcker med en frukt innan lunchen. Men jag måste verkligen kämpa varje morgon för att ta god tid på mig vid frukosten. Jag är så hemskt morgontrött..zzz!!;)

- massage
Jag har i över ett års tid gått på regelbunden massage var annan månad och det fortsätter jag med.

- pröva på qigong, yoga eller thai chi
.....blev inget förra veckan..får bli min" Yoga for beginners" dvd med start den här veckan.....

-matdagboken
Jag har lyckats bra med maten och fortsätter i samma anda......måste dock försöka få in mera fisk ännu i kosten

......fortsättning följer om den här veckan (Vecka 4: Skapa biobalans)........
-

måndag 14 september 2009

En händelserik helg






Det blev en händelserik helg. Nästan hela lördagen gick åt till gympakonventet i Närpes och det var riktigt trevligt! Dagen var indelad i 4 olika pass och det fanns flera alternativ att välja mellan. Allt jag valt var intressant men speciellt tyckte jag om "Core": muskelträning, box,balans, yoga, thai chi och stretch/avslappning blandas. Ett vattengymnastikpass var heller inte fel med bastu efteråt. Det blev en riktig motion- och spa dag!! Och gissa om jag haft träningsvärk.....tar fortfarande ont i magmusklerna när jag skrattar;) Men det är det värt!!

På söndagen var vi bl.a med Ville till skogen, plockade lite aroniabär och så avslutade vi dagen med ett besök till villan. Härligt att dricka varm choklad på klipporna i solnedgången!
Fick också lite plommon i helgen av en god vän. Det var trevligt! Det resulterade i en plommonpaj med valnötter:)

Är nu inne i den4:e veckan. En summering av den gågna veckan och fokus på den här veckan kommer i morgon...

lördag 12 september 2009

Födelsedagskalas


Igår var jag på kalas och hade skoj med födelsedagsfiraren och hennes vänner!! Hade fixat till ett födelsedagskort med en bild av när födelsedagsbarnet var 5 år yngre!! Vad gömde sig i paketet då..ja det förblir en hemlighet om ni inte frågar mottagaren;)

torsdag 10 september 2009

Shopping bland hälsohyllorna





Det blev verkligen en shoppingkväll i hälsans tecken och jag gjorde många fynd;) Jag gjorde en underbar upptäckt i affären "Vasa Naturkost" (bredvid Waynes Coffee). Har vetat om affären sedan tidigare men har bara varit in där en gång och det var som om jag skulle se affären med helt andra ögon nu och där fanns massvis med intressanta produkter!!! Rekommenderar verkligen ett besök där och trevlig personal dessutom som verkligen tog sig tid att diskutera! Där köpte jag några nya teer: Yogi tea Choco och Clipper green tea echinacea. Mera info om yogi teerna finns på www.yogitea.nl.
Hittade också Urtekram spelt flakes där och torkade Gojibär. Samt Urtekram Henna Shampoo, aloevera balsam och tea tree tankräm. Urtekram är danskt och har ekologiska naturprodukter och kroppsvårdsprodukter. Mera info på www.urtekram.dk. Spelt flaksen innehöll en del socker men jag har också tidigare haft majs flakes från Urtekram som var helt utan socker.
Jag hade ju sökt produkter med bl.a goji bär så roligt att hitta. Men diskuterade med personalen i affären och de sa att våra egna bär som blåbär och speciellt svarta vinbär var minst ligga nyttiga och menade att vi verkligen borde uppskatta våra egna bärs nyttigheter. Och det har de ju rätt i!!!

Köpte också mera spelt knäckebröd, spelt mjöl samt linfröolja. Linfröoljan är rik på för cellerna och fettämnesomsättningen viktiga fettsyror.

Vill samtidigt här också tipsa om Rosenseriens produkter som jag använder av sedan tidigare. Rosenserien är en svensk biologisk hudvårdsserie och mera info finns på www.rosenserien.fi. Jag använder bl.a Rosenvatten och aloe specialkräm därifrån.

Vasa Naturkost fyller 50 år i år och ordnar en Hälso- och friskvårdsmässa i Vasa 3-4.10 2009 vid Academill om någon är intresserad. Mera info på www.vaasanluonnonravinto.fi.

Mera information om olika naturkroppsvårdsprodukter (serier) hittas på www.a-store.nu. Chokladserien låter ju intressant ;) mycket annat också...

Nu har det blivit sent så nu är det gonatt och borstning av tänderna med nya tandkrämen!!;) Jag stiger ju upp lite tidigare om morgnarna nu också för att hinna sträcka och böja på mig:)

Jo förresten.. köpte ju en present ikväll också för skall på 12-års kalas imorgon Skoj!!

onsdag 9 september 2009

Grönsaksgratäng med saffransquinoa




Från tidningen Hälsa nr 9 2009













Ingredienser:
2 dl quinoa
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 pkt saffran
1 squash
2 paprikor
1 rödlök
3 dm purjolök
1 röd chilifrukt
100g sockerärter
100g lagrad ost
ca 2 msk ströbröd
2 dl turkisk yoghurt
1. Skölj quinoan och följ anvisningarna på paketet. Quinoans yttersta hölje innehåller ett ämne som kan ge svag bitter smak om den inte sköljs! Låt saffran och buljong koka med!
2. Skär squashen i skivor, paprikan i bitar, rödlöken i klyftor, purjolöken i skivor. Hacka chilifrukten. Stek hastigt i smör!
3. Sätt quinoan i en ungsform och bred över grönsakerna.
4. Riv osten grovt och strö över ost och ströbröd
5. Gratinera 10-15 min i 225 grader
6. Servera med en klick turkisk yoghurt

"Quinoa är ett frö med gamla anor och har använts i kosten sedan inkafolkets tid. Det är ett av de mest näringsrika frö man känner till. Fröet innehåller protein, nyttiga fettsyror och hög kostfiberhalt. Dessutom innehåller det kalcium och fosfor, B-vitamin och E-vitamin.Quinoa kan användas som ersättning för t.ex ris och kan användas som tillbehör till mat eller i sallad och soppor"

Jag har använt quinoa ibland redan tidigare men då mest i sallader. Det här var jättegott! Men som vanligt blev det lite ändringar i receptet för att passa mig.. jag tog bort löken och så använde jag ingen buljong. Jag hade också skorpmjöl i stället för ströbröd.Använde också lite färsk basilika som garnering!

Idag har jag också varit och kikat på lite fornlämningar. Den här gången i Pörtom (vid Raineåsen, småstenrösback). Där finns gravrösen från bronsåldern och tidiga järnåldern.

tisdag 8 september 2009

Aroniabär

Trevligt med bloggläsare och roligt med kommentarer. Tack! Har nu också fixat så att man kan lämna kommentarer utan att vara inloggad eller så. Anonymt om man vill!

Kom mig ut så sent på promenad ikväll att jag och Majsan fick gå i mörkret eftersom vägbelysningen släcktes precis då vi gick. Men mysigt var också det med månen som kikade fram mellan molnen. Det är bra att ha en hund så måste man gå ut på promenad alla dagar, men det gör jag så gärna;)

Idag på eftermiddagen plockade jag en stor hink med Aroniabär och skall plocka mera senare i veckan. Det var först för några år sedan som jag fick reda på att dessa bär finns och tur var väl det att det råkar finnas nån jag känner som har en stor aroniabuske som jag får plocka av. Tack för det!

Aroniabären innehåller mycket C-vitamin och väldigt mycket av antioxiderande fenolföreningar inklusive antocyaniner (ger bäret dess färg:röd, blå, violett),som skall skydda kroppen. Innehåller också en del B-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, karotener. Smaken är strävt syrlig!
Andra bär som också innehåller mycket antocyaniner är vindruvor, blåbär, tranbär, svarta vinbär och björnbär.
Aroniabäret räknas också till de exotiska superfrukterna som är frukter och bär som innehåller ovanligt mycket antioxidanter. Dit räknasbl.a goji, acaibär, mangostan, noni, granatäpple, blåbär, svarta vinbär och ibland också tranbär och havtorn. (Källa: Internet)

Det här tycker jag är intressant och jag håller på och undersöker var jag kan få tag på t.ex acai och goji juice. Har hittat ställen i Sverige och på nätet men skulle vara roligt att hitta något ställe i närheten. Jakten fortsätter;) Granatäpplen brukar jag köpa i butiken och så plockar jag blåbär, vinbär och tranbär. Havtornssaft borde jag köpa mera av så det får jag skriva på inköpslistan!!!!!

Dagens skörd av Aronia tror jag att jag fryser in och använder till att blanda i mina smoothies tillsammans med blåbär eller andra bär. Det gjorde jag tidigare ikväll. Jag brukar göra en bärsmoothie varje dag! Annars finns det gott om recept med aroniasylt, aroniasaft etc på nätet ifall det råkar finnas nån som kommer över några bär... kanske det blir något sånt för mig också...

Annars är jag inne på vecka 3 nu och denna vecka skall jag förutom maten också fokusera på andningen, avslappning, motion och välbefinnande! Har också anmält mig till Gympa konvent i Närpes på lördag som ordnas av Närpes Gymnastik Förening. www.ngf.fi. Det ser jag framemot!

Gonatt!

måndag 7 september 2009

Vecka nr 2: med maten i fokus


Gott, gott med nygräddade basilikascones och smörstekta kantareller!!

Den här veckan (nr 2) har jag haft mat som tema och som jag skrev tidigare har jag fört en matdagbok för att kunna granska mina matvanor. Precis som jag tänkte visar den på att jag äter för litet grönsaker, rotfrukter och fisk samt att jag använder för litet kryddor i min matlagning.

Annars tycker jag att jag äter någorlunda nyttigt, dock med en och annan chokladutsvävning förstås men det må va;) På plussidan är att jag äter regelbundet, försöker undvika kemiska tillsatser och färgämnen, försöker minska på de snabba kolhydraterna samt försöker äta nyttiga fetter och jag äter ganska mycket frukter och bär samt nötter. Jag använder också mest naturella mejeriprodukter samt dricker örtteer!!

Enligt Sanna Ehdin " Finn din inre styrka" borde vi bl.a bygga upp maten kring detta för att höja energin och få kraft:
- Ät mycket grönsaker. Välj grönsaker med mycket färg och ät många färger per dag.
- Ät helst fisk 3 gånger i veckan (sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågsforell, sardiner)
- Använd olivolja och rapsolja och riktigt smör
- Använd speciellt kryddorna vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, cyrry samt alla örtväxter. Dessa är bra för immunförsvaret.
- Ät gärna frukt varje dag men inte i allt för stora mängder. Bra frukter är:blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubb
- Nötter- speciellt mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter
- Ät fullkornsprodukter
- Gryner och pasta: råris, korn, fullkornspasta, couscous
-Naturella mejeriprodukter
- Drycker: morotsjuice, tomatjuice, grönt te, örtte
- Minska på sockerintaget

"Nyttig mat höjer energin. När du ändrar dina matvanor kan du snabbt höja ditt välmående"
Utifrån detta skall jag enligt mina behov försöka att satsa på följande:

- fortsätta med de av mina matvanor som är sunda
- lägga till mera grönsaker och rotfrukter i kosten som jag redan har börjat med
- försöka äta mera fisk
-inhandla ett helt nytt sett med kryddor och börja krydda maten mera
- ta linfröolja varje dag
- dricka tillräckligt med vatten per dag
- fylla på med hälsosamma tarmbakterier

Det tar nog ett tag att verkligen sätta sig in i det här och det kommer att ta flera veckor att få en början men man måste ju börja någonstans och någon gång och jag börjar nuuuu....

En dag i Frönässkogen





Söndagen tillbringades i motionens och skogens tecken. Efter en lång sovmorgon konstaterade jag att det var vindstilla och perfekt väder för en cykeltur. Rutten gick via Frönäs och Viitaniemi och där precis mellan dessa byar cyklade jag förbi denna skylt "forngravar". Jag har ju kört förbi där flera tusen gånger på väg till och från jobbet men nu när jag kom med cykel fick jag plötsligt för mig att stanna till och gå på upptäcktsfärd;) och visst fann jag forngravar, 2 st.:) Dessutom hittade jag också något annat, nämligen massvis med blåbär. Så efter att ha cyklat hem igen ringde jag upp en "blåbärskumpan" och så bar det av till skogen igen..perfekt att få avsluta dagen med en blåbärssmoothie (naturell yoghurt, banan, blåbär, havregryn och apelsinsaft..mmm!)

söndag 6 september 2009

Classic American Diner






Igår var jag och A med våra respektive till Tammerfors. Det var killarnas tur att shoppa så det blev nya butiksmarker för oss tjejer, t.ex Erätukku (jakt) och Verkkokauppa. Men ett snabbt besök på Ideapark hann vi också med och det blev lite smått handlat där;)

Kvällen avslutade vi inne i centrum med ett besök på American Diner, ett trevligt ställe i amerkansk stil!! Otroligt mätta blev vi också!!! Men vi orkade nog med lite Ben & Jerry glass på slutet:) Vi åt Baked Alaska glass: Vanilla Ice cream with marshmallow and white chocolate polar bears..mmmmm!! Synd bara att de kom i en skål och inte i de häftiga muggarna. Kolla in www.benjerry.fi så förstår ni vad jag menar;)
Fick också riktigt en känsla av "Grease" när vi satt där så nu måste jag bara titta den ikväll..den är ju såååå braa!

fredag 4 september 2009

Rödbetsbiffar i tunnbrödsrulle


En av utmaningarna denna vecka är ju att hitta nya riktlinjer med sin mat. Jag vet om sedan tidigare att jag lagar alldeles för litet mat med grönsaker och rotfrukter hemma. (blir mest sallad, gurka och tomat) Därför har jag valt att satsa "grönt" en tid framöver för att få inspiration!!

Kvällens maträtt blev i alla fall detta. Det var lite spännande med rödbetsbiffarna men det blev faktiskt riktigt gott, mycket tack vare pepparrotssmaken i såsen som gick så bra ihop med rödbetorna. Det fick till och med godkänt av den andra provsmakaren;)







Här kommer receptet (halverat och lite omändrat från det egentliga receptet från tidningen Hälsa nr 9 2009). Så det här blir för 2 personer:

200g rödbetor
400g potatis
1 dl skorpmjöl
1 tsk pizzakrydda

1. skala och riv rödbetor och potatis grovt
2. blanda rödbetor, potatis, skorpmjöl och kryddor i en bunke. Låt vila 10 minuter
3. forma biffarna och stek

Sås:
1 dl turkisk yoghurt
1 msk finriven pepparrot
1 msk senap
1 msk flytande honung
0.5 dl finhackad persilja
salt och peppar

1. blanda ingredienserna till en sås
2. servera biffarna tillsammans med såsen och sallad i tunnbröd
3. smaklig måltid;)

Jag valde bort lök (halv gul lök) från mina biffar eftersom jag inte tål det så bra. Och så bytte jag örtsalt ( 1tsk) mot pizzakrydda.

Den här veckan har jag också fört en "matdagbok" för att kunna granska mina matvanor men det återkommer jag till på söndag. Vet dock vad jag kommer att märka förutom grönsakerna, bl.a att jag äter för litet fisk och använder för litet kryddor......

onsdag 2 september 2009

Vandringsleden i Sommarösund









Det vankas höst och då är det alltid härligt att bege sig på upptäcktsfärd i skog och mark. Det råkade sig så att jag förra hösten kom att gå vandringsleden i Sommarösund/Södra Vallgrund 2 gånger. Jag kan verkligen rekommendera den om det är någon som är sugen på att packa ryggsäcken och klä på vandringskängorna. Leden går t.ex längs stigar i skogen, längs grusvägar och över klippor bredvid havet. Där finns också trevliga rastplatser att äta och grilla. Man får också tillfälle bekanta sig med lite fornlämningar från istiden under vandringen! Leden borde sammanlagt vara 5-6 km om jag minns rätt. Trevlig vandring!