söndag 29 november 2009

Lillajul


Här kommer lite bilder från helgen. Väderkvarnen får representera de julmarknader som jag besökte i helgen..julmarknaden i Korsnäs på museiområdet och Stundars julmarknadd.

Julvädret visade kanske inte upp sig från sin bästa sida, men mysigt med marknader i alla fall. I Korsnäs köpte jag fina julkort som min släkting O och hennes kompis M sålde och på Stundars blev det lite godsaker för min del, bl.a havtornsmarmelad och vildhallon knappar..båda med naturliga ingredienser..mmm! Ett par sockor för frusna fötter slank också med hem! :) Mitt sällskap fick också avnjuta de berömda "stundarsgrisarna" men min mage håller sig tyvärr långt ifrån dessa läckerheter! Kön till bageriet slingrade sig i alla fall lång för de som ville köpa med sig större mängder av grisarna.

Vi fixade också till lite lillajulmat här hemma på lördagskvällen.. rödbetssallad, sill och dinkelköttbullar samt förstås lite pepparkakor och glögg nu när glöggsäsongen startat ..:)

Här kommer receptet på dinkelköttbullarna ( 4pers)
1 gul lök (jag uteslöt löken)
smör att steka i
2 dl dinkelflingor
1,5 dl öl
500g nötfärs
1 ägg
2 msk persilja
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
svartpeppar

Fräs den hackade löken. Blanda flingor i öl i en skål och låt svälla en stund. Blanda färsen med ägg, persilja, oregano, pressad vitlök, salt och peppar.
Rör ihop färsblandningen med dinkelflingorna och löckhacket. Forma köttbullar o bryn gyllenbruna. Efterstek i ugnen ca 10 min  tills de är genomstekta. (225 grader)

fredag 27 november 2009

Julfirandet inleds...



Inledde julfirandet med lite "glöggmys" på jobbet i morse före arbetsdagens början! Vi hade dukat upp med glögg, pepparkakor och chokladtårta! Trevligt, trevligt och en bra start på dagen! (*tyvärr blev bilderna inte så bra*)



Det har ju varit "denhär" som fått ge färg åt dryckerna under hösten men det har nu i veckan bytts ut och det är numera svart, rött, vitt och grått som gäller i köket....


Har idag också fått min beställning partylite ljus så nu kommer det att dofta gott av Mullbär och Svart körsbär hela julen :) ....



GLAD LILLAJUL och FÖRSTA ADVENT

söndag 22 november 2009

Novemberbesök vid villan


Har verkligen försökt njuta av solstrålarna som visat upp sig denna helg och idag styrde jag mot villan för lite picknick och en lång promenad. Verkligen härligt! Jag har saknat havet lite de senaste veckorna!


Jag var ut och kikade på bryggan men det var nog för kallt för ett dopp ;) men perfekt för lite picknick :)


På min promenad hittade jag dessa härligheter!

Quinoasallad med räkor och mango






En enkel och god sallad att fixa ihop. Kan ätas som tillbehör eller som sådan!
 
OBS! Skölj quinoan noga innan den kokas!
4 portioner

3 dl vit quinoa
1 stor mango
2 avokado
sallad (1 kruka)
1 msk olivolja
0,5 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
250 g skalade räkor

Tärna mangon och avokadon och blanda ihop ingredienserna.
SMAKLIG MÅLTID!


Jag har ju skrivit om quinoa tidigare här på bloggen också.Det här är bara ett av alla de quinoamärken som finns. Jag valde detta märke denna gång för att det är FAIR TRADE så att de som jobbar med växterna får en del av vinsten också. www.biofair.co.uk 
Det finns också svart och röd quinoa!

onsdag 18 november 2009

Bovetesallad med citron, grynost och räkor




Jag blev verkligen positivt överraskad av den här salladen. Bovete har ju annars en väldigt speciell smak tycker jag, men här var det bara underbart gott!!! Kanske också tack vare den goda smaken från koriandern. Det var första gången som jag köpte färsk koriander. Perfekt efter några längder i simhallen :)

4 personer

OBS! Koka upp och häll först varmt vatten över kornen och skölj sedan med kallt vatten och låt det rinna av.
Koka upp nytt vatten och tillsätt boveten samt salt. Koka ca 10 minuter. Låt gärna kornen eftersvälla en liten stund. (Beräkna 0,5 dl bovete/person och 1,5 dl vatten/person.)

2,5 dl kokt bovete (helt bovete)
salt
1 pkt frusna räkor
1 liten vitlöksklyfta
4 tomater
1 kruka persilja
1 kruka koriander
4 msk olivolja
pressad saft från 1 citron
vitpeppar (jag använde svartpeppar)
rucola (80-100g)
1 avokado
groddar (jag uteslöt groddarna)
rostade pumpakärnor (jag använde solrosfrön)
grynost

1.Blanda bovete, finhackad vitlök, klippt persilja och koriander samt tomaterna (skurna i bitar).
2. Blanda olivolja, citron och peppar och häll det över.
3. Blanda allt med rucola och avokado.
4. Lägg upp allt på tallrikar och strö över de tinade räkorna samt toppa med groddar och rostade pumpakärnor.
5. Servera med grynost.

SMAKLIG MÅLTID!!



Helt bovete finns att köpa på de flesta av de stora kedjorna. (Finns kanske av nått annat märke också?)

Fakta Bovete:  bovete är en ört och det är glutenfritt, proteinrikt och rikt på mineraler. 

tisdag 17 november 2009

Nyduschad med doft av choklad...


Har precis provat duschcremen och den doftar verkligen choklad och den innehåller riktig ekologisk choklad.  Faith in Natures produkter är naturliga och mera om produkterna finns att läsa på www.faithinnature.co.uk. Jag hittade den här på Vasa Naturkost.
Kunde förstås inte motstå ordet CHOKLAD!! Skulle inte fela något med deras choklad shampoo och balsam heller :)

Hittade också en del ätbart i hyllorna. De stora kedjorna i Vasa har verkligen utökat sitt utbud på ekologiska- och specialprodukter. Men mera om de produkterna imorgon då mitt "Tema med bulgur, quinoa och bovete" startar!

måndag 16 november 2009

Vi har alla våra favoriter... :)


I alla fall jag har en hund som äääääälskar morötter! Det var inte en så liten morot den här gången heller som husse hade med sig :)

Medans Majsan njöt av sin morot komponerade hennes husse och matte ihop en liten söndagsmiddag med inspiration hämtad från "Tinas cookalong med Martin Stenmarck". Lite svårt att avgöra vad som egentligen var godast den kvällen...hhhrrrmmm! ;) Tina och Martin kokade ihop "Italienska järpar på lammfärs med nötcouscous och raita(mynthasås)" och ÖVERSATT TILL "BJURBÄCKISKA"  blev det "Kebabrullar på älgfärs med nötbulgur och basilikasås" :) Det var meningen att jag skulle ha en bild här också men tyvärr blev bilden inte riktigt bra, men här kommer receptet..det blev riktigt gott...:

Kebabrullarna, 4 pers

500g älgfärs (nötfärs)
1 dl kokad bulgur
1 ägg
salt, svartpeppar
1 skalad vitlöksklyfta
kryddor efter eget val. Vi hade en egyptisk krydda med okända ingredienser :)

1. mixa färs, bulgur,ägg,vitlök o kryddor i matberedare. Låt vila i kylskåp.
2. rulla och stek kebabrullarna i ugnen, ca 10 min.(225 grader). Vänd några gånger!

Nötbulgur
1 dl hackade hasselnötter
3 dl färdigkokt bulgur
0,5 tsk gurkmeja
salt

Basilikasås
2 dl youghurt
0,5 dl flytande honung
lite svartpeppar
färsk basilika efter eget tycke o smak

"Det kommer att vara lite bulgur och quinoatema här i bloggen framöver. Återstår att se om jag kan äta bulgur..det härstammar ju från vete (durumvete)...det får framtiden utvisa..det känns nu bra i alla fall än så länge. Skall imorgon till Vasa och botanisera bland  hälsohyllorna. Hoppas på nya fynd :)"

lördag 14 november 2009

Vecka 8 Din personliga kost


Hade en trevlig kväll i Närpes i veckan. Före kvällens möte hann jag med ett besök till simhallen och med ett besök till JP för att njuta av deras underbart goda lax!!

Vecka 8 har varit en intressant vecka ur kost synvinkel. Efter att ha lagt till en baskost under flera veckor har jag denna vecka läst på och funderat ännu mera hur jag skall kunna äta enligt mina individuella behov. Genom en individuell kost (biologiska förutsättningar) stärker man kroppen. Det är i alla fall det som jag valt att gå efter och jag hittade följande intressanta läsning i Sanna Ehdins bok:
- Man kan vara en av fyra typer (kvinnor) beroende på vilken hormonkörtel som styr ämnesomsättningen. Jag såg utan att tveka att jag faller in under gruppen "Kommunikatören" (Sköldkörteldominans)
* bl.a kreativ, livlig och verbal
* timglasformad figur
* "extra" kommer vid buken och runt midjan
*Bio-obalans skapas av socker, vetemjöl, alkohol och koffein
* Genetisk svaghet: blodsockerobalanser och diabetes
(Biobalanserande kost: Ät mycket protein till frukost och lunch  samt rotfrukter, fullkorn, råris, frukt och grönsaker)

Alla som känner mig borde veta att jag ALLTID är hungrig!! :) Det är faktiskt nästan så att jag anser det som lite jobbigt att alltid vara så beroende av mat då blodsockret kan falla så snabbt och jag blir yr, ont i magen o illamående om jag inte får något att äta. Att man alltid ska tänka på att ha mat till hands och planera in dagen efter måltider och tänka på att man äter tillräckligt vid varje måltid så att man inte är hungrig om en timme igen!  Jag äter ju 6 gånger om dagen, minst! Jag skall nu ännu mera fokusera på att äta mera PROTEINER vid FRUKOST.

Jag har också en snabb ämnesomsättning, kontrolleras av sköldkörteln, (hur bra man tar tillvara näringsämnen i kosten och förbränner maten) och detta påverkar matsmältningen, näringsupptaget, energinivån och immunförsvaret. Enligt rekommendation borde jag dela upp kosten enligt följande: Protein 30%, fett 30% o kolhydrater 40%.  Passar bra med denna bok som kom från jultidningshandeln häromdagen :)








Enligt både mig själv och naturterapeuten borde jag också undvika vetemjöl eftersom det inte verkar vara bra för  mig. Ska försöka minska så mycket som möjligt! Jag har själv märkt att jag inte tål att äta alltför mycket pasta. Så om jag någon gång äter pasta nu skall jag använda fullkornspasta, pasta med en del havre samt denna intressanta grej som jag hittade i hälohyllan i veckan, ris-och quinoa spagetti (puttrar så fint i grytan just nu).

Efter en uppkoll på mineral och vitaminnivån konstaterades också att zink- och B-vitaminförrådet fortsättningsvis skall fyllas på. Sanna Ehdin skriver bl.a att zink är viktigt för matsmältningen och ämnesomsättningen!! Så då är det viktigt för mig!

..fortsättning följer..ris- och quinoapastan väntar...                           

fredag 13 november 2009

Helgmys



Har denna fredag haft trevligt besök..mumsat kladdkaka toppad med riven vitchoklad, sjungit sånger med den lilla tjej som också ingick i sällskapet samt myst i skenet av  ljusen! (fick tips om den lilla skylten av en bekant och den är ett roligt inslag vid matbordet varje dag!)

P.s Ska nu se slutdelen av Idol och fortsätta bläddra i Hälsokokboken som kommit i min ägo idag..Tack! Trevliga tips och ideer samt recept!



Hade för några helger sedan också besök av trevliga vänner, då med en "häxa" ;) som värdinna! Lila och orange gav en perfekt färgkombination och på menyn stod räksallad med vindruvor och granatäpple samt tacopaj! Gott, gott!

Trevligt med gäster..en liten skylt har också hittats ute på trappan under hösten!

måndag 9 november 2009

Kokböckernas magiska värld...


Hur är det med er, hör ni också till dem som fullkomligt älskar kokböcker..som blir alldeles saliga så fort ni får en kokbok i er hand! Ingen skillnad sedan hur mycket man egentligen riktigt kokar från dem bara man får beundra alla vackra bilder o snålas på alla recept som bara låter så gott!! Så är det för mig..100% choklad, medelhavsmat, pajer, soppor, lättlagat, grytor o gratänger muffinsar..m.fl. trängs i mitt kök o ännu flera är på väg genom årets jultidningshandel. Jag bara älskar att samla på böckerna! Ibland händer det också faktiskt att jag lagar ett och annat från dem ;)

Julie Powell bestämde sig i alla fall, 2002, för att hon skulle koka sig igenom en hel kokbok (Julia Child`s:  "Mastering the Art of French Cooking" från 1961) och på samma gång blogga om det och på så sätt startade "The Julie/Julia project". Bloggen blev mycket populär och senare en bok: Julie and Julia, 365 days & 524 recipies, 1 tiny Apartment kitchen (2005).
Så nu när mörkret fallit på kan ni alltid styra mot biosalongen och se filmen "Julie & Julia" som baserar sig på Julie Powells bok samt Julia Childs (american chef, author and television personality) biografi " My life in France".




Ibland händer det också att man bara mixar ihop ett recept i all hast och det var så mina "Vana Tallinn & vitchokladmuffins" såg dagens ljus i förra veckan..mmm.. inte kanske så nyttiga..men ack så goda ;)

100 g smält smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100g hackad vitchoklad
önskad mängd Vana Tallinn
lite hackad mandel att toppa med

200 grader, 20-25 min

tisdag 3 november 2009

Vem är det här? :)


Fick lite nostalgi efter kortet av mina allra första skor och fick en ide om att lägga in en bild av när jag var liten här :)

måndag 2 november 2009

Sovrummet


 Här kommer lite bilder från sovrummet eftersom denna vecka handlat om vila och sömn. Som ni ser så är det färgerna lila och rosa(cerise) som jag tycker om. Skorna som hänger runt halsen på nallen är mina allra första skor :) Det bor en och annan nalle här i huset faktiskt i olika rum så kanske en annan dag  får ni möta dem också;)

Lite  Feng Shui i sovrummet:

- undvik elektriska apparater
- ställ sängens huvudända mot en vägg så att man ser fönster o dörrar
- undvik takbjälkar o vassa kanter i taket ovanför sängen
- sov helst inte under snedtak
- rensa rummet från onödiga saker o möbler som samlar damm
- inred med mjuka, behagliga färger
- placera stolar o fåtöljer vid en vägg
- ha växter som renar luften o tillför syre
- vädra rummet ofta

söndag 1 november 2009

Bergö Vandringsled


Kom på att jag glömt att lägga in bilderna från vandringsleden i Bergö som jag besökte i skiftet September/Oktober. Trevligt med alla "figurer" av Lars-Göran Söderholm!

Vilken är "din addition/dina additioner"??


Var ett sånt underbart väder igår och jag njöt verkligen av promenaden med hunden. Det var lite " trollsk stämning" i skog och mark:)

Det är verkligen när jag får vara ute i frisk luft och i naturen som jag trivs som bäst..vågornas skvalpande mot klipporna, cyklandes längs en skogsväg en sen sommarkväll med fåglarnas kvitter i bakgrunden, en stjärnklar vinterkväll och snön som "knirrar"  under skidorna, en härlig vårvinterdag på isen, höstens härliga färger och löven som prasslar osv, osv ! (ja det går inte att räkna upp allt)

Jag läste härom dagen om addiktioner och additioner. Addiktioner är sådant som vi utvecklar ett beroende av och som tar på krafterna och får oss ur balans.  Additioner däremot är sådant som berikar oss och gör att vi mår bra. Man skapar en positiv vana för att man mår bättre av det!!

Jag kom ganska lätt fram till att motion och vistelse i naturen är min addition. Det finns ingenstans som jag tänker så bra och får så bra ideer :) som när jag t.ex. är ute på promenad. Och det här är ju också något som jag vill göra varje dag. Om jag inte får motionera och röra på mig varje dag blir jag riktigt trött och rastlös!
Men motion är ju inte det enda..en addition kan ju var musik, böcker, en person, pyssel..ja, vad som helst.. SÅ VILKEN ÄR ER ADDITION/ERA ADDITIONER??

Nu när höstmörkret fallit på kanske det är någon som vill kasta sig ner på sängen/soffan tillsammans med en bok så här kommer lite tips på böcker. Jag är en periodare både när det gäller att läsa böcker och vilka böcker jag läser. Ett tag var det bara "sanna berättelser" som gällde men för tillfället skall det vara lättsamma och lättlästa böcker (både nutid och lite historiska):

- Kristin Hannah: bl.a Angelas dotter, En flicka som kallas Alice, Vad som än händer.
- Linda Howard: bl.a Spåtlöst försvunnen, En stilla hämnd.
- Sophie Kinsella. Shopaholic-serien samt även hennes andra böcker
-Marian Keyes: bl.a Sista chansen, När Lucy Sullivan skulle gifta sig
- Janet Evanovich: följ böckerna om prisjägaren Stephanie Plum och hennes "galna" familj
- Tamara McKinley: Alla hennes böcker (historiska)
- Catharina Ingelman- Sundberg: bl.a Brännmärkt, Förföljd (historiska)Befriad har jag inte läst ännu..
- Anne Moore: bl.a Gracelin O`Malley, Irland farväl, När morgondagen gryr (historiska)
- Meg Cabot. Babbeldrottningen och Babbeldrotningen i New York
..... och så förstås Stephenie Meyer: Twilight-serien..!!!! Ja, jag vet, jag är ingen tonåring men VEM kan motstå sann vampyr- kärlek på highschool..inte jag i alla fall ;) ( det bevisar 4 böcker och över 2300 sidor engelska. Och snart kommer andra filmen på bio. Gissa vem som är där!!!)