lördag 30 januari 2010

Fredagsmys med inslag av spa och granatäpple

Ja, det är så mina fredagskvällar ser ut och kommer att se ut under våren. Efter jobbet på fredagarna styr jag mot simhallen och ett pass i vattengymnastik och efteråt är det ångbastu som gäller. Nästan så man får lite känsla av fredags-spa! En perfekt avslutning på arbetsveckan tycker jag :)

Hungrig som jag är efteråt klarar jag ju inte hela vägen hem utan ett stopp vid JP för lite god mat! Ikväll blev det pestokyckling med sallad. Mums! Ibland när B hinner möter han upp mig där men ikväll var jag ensam med "Tove Hem o Trädgård" som sällskap ;)
Väl hemma blir det att mysa i soffan med lite tidningar, god choklad och granatäpple! 

Så nu vet ni hur mina fredagar ser ut ;) Granatäpplen räknas ju också till superfoods och fylld med  mineraler och oxidanter. Det skall även vara bra för bl.a huden och immunförsvaret!

Jag försöker äta 1-2 granatäpplen i veckan. Blir mest att jag äter dem framför tv:n o sitter o pillar bort kärnorna ett och ett vilket ju är ett helt jobb i sig :) Det är även gott att använda i sallader och jag såg i en tidning hur man lättast ska få bort alla kärnor :Skär av toppen på granatäppletoch skär frukten i klyftor på längden.Vänd insidan utåt på klyftorna i en skål med vatten så att kärnorna hamnar i vattnet. Sila bort vattnet och använd kärnorna!! (har dock inte provat detta själv)

p.s granatäpplet växer vilt på många ställen i sydeuropa, bl.a i Granada i Spanien som också är uppkallat efter det. Dock kände jag inte till granatäpplet så väl för 9  år sedan då jag besökte denna stad för att beundra det ståtliga "Alhambra".  Kanske jag får styra ditåt igen!!! ;))))))) 

Igår tillbringade jag hela dagen på Norrvalla och deltog i trevligt program där! Konstaterade efter "physiopilates" timmen att det verkligen är Pilates man borde satsa på för att få styrkan i kroppen!! Och Magdalena Siggs  zumba var verkligen TOPPEN. Rekommenderar verkligen hennes klasser som hon har lite varstans här i sydösterbotten!!

tisdag 26 januari 2010

Tankar


Tog den här bilden för några veckor sedan och jag tycker faktiskt själv att det är en av de bästa bilder jag tagit! När jag ser den här bilden ser jag : en värld av möjligheter som öppnar sig och det är fritt fram att välja det jag själv vill!

När jag kikat runt på bloggarna här på senast har jag också bl.a mött uttryck som Carpe diem- fånga dagen, Crea diem- skapa dagen samt drömmar att göra det man tycker om! Om man tänker sig att man skulle sitta här på bänken med sina tankar tror jag man skulle tänka att allt det man vill skulle vara möjligt! !! Så känner jag det i alla fall!Vad tror ni?

Läste för ett tag sedan också om den citatstafett som Lyckoslanten skickade vidare. Här kommer mitt lilla bidrag som jag tycker stämmer så bra:
 "Det goda humörets hemlighet finns i små ting"
Jag hittade det här på ett kort som jag fick till min födelsedag. Ofta är det ju så att vi strävar efter de "stora sakerna". Så kan jag också själv ofta känna. Men visst är det så ibland att det bara behövs så lite för att vi ska bli glada: en snäll kommentar, en alldeles underbar dag ute, man känner att man lyckats med något, en god maträtt osv. Det kan vara så litet men ändå betyda så mycket! Det är det här vi borde sträva efter:  att leva här och nu och ta tillvara alla de små guldkorn som kommer i vår väg, så har vi snart en kappsäck fylld med guldpengar!!!

Här kommer i alla fall några guldkorn från mina senaste dagar:




Vi tillbringade flera timmar på söndag kväll på skridskobanan och med att grilla lite gott efteråt! Många skridskoerfarenheter och en vurpa rikare :)


Ikväll när jag åkte skidor var det så underbart ute..alldeles blått och månen som sakta lyste fram genom molntäcket!

lördag 23 januari 2010

Yoghurt med bl.a gojibär, nötter och frön


Startar här ett litet tema kring några av våra så kallade "superfoods". Först ut är Gojibäret. Jag använde mig av torkade gojibär (de röda som ni ser på bilden) som jag köper på hälsobutiken i Vasa.  Jag fixade till lite yoghurt med gojibär, russin, mandlar, pecannötter, pumpakärnor och solrosfrön. Efter att jag tagit bilden och skulle börja äta kom jag också på idén att strö över lite kokosflingor och det visade sig vara jättegott! Kokosflingor till yoghurten kommer att bli en ny favorit här!!

Info om Gojibäret: gojibäret växer i dalarna i Himalaya i Tibet och i Mongoliet. Bäret är rikt på mineraler, aminosyror, vitaminer och oxidanter.

Använd de nötter, gryn och frön ni tycker om och tillsätt torkade gojibär!


Här hos mig har det varit skidåkning på programmet idag som det så ofta blir om helgerna! Det har redan hunnit bli en hel del kilometrar under skidorna i vinter, 300 km för tillfället..

torsdag 21 januari 2010

20 years of friendship..and more to come..


It´s now been 20 years (January 2010) since I got my first letter from a nine year old girl  in England, saying she wants to be my penfriend.
For christmas I got a card telling me to enjoy the festive season, the best of wishes for 2010 and a hope for us to meet up again this year! Which I really hope we`ll do! :)

A lot of letters, e-mails, texts, postcards etc. have been sent over the years, from all the corners of the world, and we´ve met up 3 times. We´ve met eachothers families and friends. We´ve done sightseeing in London, we´ve visited Hartfield/Ashdown forrest-the home of Winnie-the-Pooh, we went for a quick visit to France, we saw the musical "Cats",we ate delicious chinese food. We´ve also been to a crayfish party, we went for a boattrip in the archipelago, we went to Stockholm together, we roasted sausages in the forrest, we saw a moose and had some delicious sandwich cake.....just to mention a few...

We have a lot of memories together from all the thoughts and happenings we´ve shared in our letters!!!!

As a wise bear once said about friendship:

"A little Consideration, a little Thought for Others, makes all the difference"
-Winnie-the-Pooh-

söndag 17 januari 2010

Utflykt: Chokladbars med nötter och mandlar


Här kommer ett litet tips på mellanmål eller att ta med på skidutflykten.
p.s jag halverade receptet!
Använd de nötter och torkade frukter som du gillar!

Grundrecept från Hälsa 12/2009
40 portioner a 30 gram

400g mörk choklad (min 70%)
2 dl grädde
2 dl hasselnötter (gärna rostade)
2 dl mandel, valnötter o cashewnötter (gärna rostade)
1 dl pumpakärnor
1 dl pistagenötter
1 dl paranötter
1 dl strimlade, torkade aprikoser
1 dl russin
 1 dl valfri torkad frukt
kokosflingor


Klä en avlång brödform med smörpapper. Strö lite kokos i formen.  Smält chokladen i vattenbad. Rör ned grädden och sedan övriga ingredienser. Ös upp i formen och ställ kallt några timmar!


Hittade några bilder från en vinterutflykt som vi gjorde för 2 år sedan då vi var på en 4 dagars "roadtrip" till Trömsö och hälsade på våra bekanta. Den gången hade vi norskt bröd och ost med i matsäcken då vi vandrade uppför detta lilla fjäll. En härlig upplevelse!


onsdag 13 januari 2010

Varm vitchoklad





Vintern fortsätter att visa sig från sin bästa sida och man är full av beundran varje dag! Alla träden är så vackra och för att inte nämna den vita, blåa, rosa värld som visar sig i skymningen. Jag njuter för fullt!



Det har blivit en hel del skidåkande de senaste dagarna och t.ex söndagen tillbringades i skidspåren i skogarna kring Molnträsket. Jag och min vän M tillbringade några timmar i perfekta skidspår och självklart hade vi med lite matsäck också, smörgåsar och saft. Vi hittade en trevlig rastplats längs spåret och det är lustigt hur mat alltid smakar så otroligt gott när man är ute :)

Efter en skidtur eller annan aktivitet ute kan det vara gott att värma sig lite med en kopp choklad och då är denna vitchokladsvariant ett perfekt val. Den är en av mina absoluta favoriter och mycket enkel!
Värm upp mjölk (el som alternativ havremjölk osv). Häll i en mugg och tillsätt valfri mängd vitchoklad (från platta) och rör tills den smält. Avnjut!!

Första gången jag smakade denna dryck var vid Cafe Chokladkoppen i Gamla stan i Stockholm (intill stortorget) och där hittas också den godaste vitchokladen hittills. Kanske beror det på den underbara atmosfär som råder kring  torget där :) Jag försöker alltid göra ett besök där när jag har vägarna förbi Stockholm.  I Vasa hittas denna dryck bl.a på Cafe de Paris.


Vi hade i förra veckan turen att få lite pannkaka gjord på råmjölk hemlevererad! Extra gott!Jag fixade till det ännu mera genom att...värma ananas bitar i lite smör och honung i stekpannan. Strö över lite malen ingefära samt lite limesaft och rör om. Häll över pannkakan. Strö kokosflingor över och dekorera med bananskivor och granatäpple. Mums!


Jag tog denna ide från ett recept i tidningen Hälsa nr.1/2010.

Dessert à la Sigyn (Sigyn Waerland)
(6 portioner)

1 ananas
1/4 papya
4 msk smör
1 dl muscovadosocker
1/2 lime
2 tsk pulveringefära
12 msk rostade kokosflarn
1 granatäpple
1 stor banan
Till servering: Tofu vaniljglass eller grädde

Låt smöret och sockret koka ihop i stekpannan. Lägg i ananasbitar och stek med. Pressa över lime och strö över ingefära. Lägg i papyan mot slutet o vänd till den är varm. Rosta kokosflagorna. Lägg upp den stekta frukten på tallrikar. Dekorera med banan, granatäpple och kokos. Servera med glass eller grädde.


lördag 9 januari 2010

Fotomodell

Idag var jag med till hästarna och passade då på att spexa lite och leka fotomodell tillsammans med dem... :) Det blev riktigt fina bilder tagna av den duktiga fotografen J!






Skoj var det och dagen avslutades med en liten puss...


onsdag 6 januari 2010

Utmaning

Jag har fått en utmaning av Livet på Vestergård att visa hur jag förvarar mitt kaffe och te. Trevligt! När det gäller att öppna köksskåpen har inte heller jag något problem, där brukar det vara ordning och reda. Vad gäller andra skåp efterliknar de mera Monicas hemliga skåp i Vänner..hahaha..ni som sett serien vet vad jag menar :)))) Här har jag i alla fall plockat fram lite... och på samma gång får ni också möta Clara, Sara och Wilma...

I den här burken förvarar vi en del te..


Här i denna korg som brukar stå framme på bänken förvaras också en del te..


Vi är inte några kaffedrickare här i huset men det behövs ett litet lager till gästerna..:)

Jag skickar nu denna utmaning vidare till Karina och Xavi samt Livet på Riåkern


Snön ligger verkligen tungt nu och termometern kryper ner mot -27..men det är härligt med vinter och en lång och uppfriskande promenad med min vän C blev det i alla fall ikväll (hundarna fick dock lämna hemma denna gång)!

Idag har jag också besökt gymmet Vasa Sports Club på öppet hus. Tidigare ett år har jag också besökt Lady Line på ett liknande event. Det är ju inte rimligt att ha gymkort på gymmen i Vasa om man bor i Korsnäs. Men på båda dessa gym (säkert även andra) kan man betala en dagsavgift på 15 e och då får man hela dagen till sitt förfogande (ledda timmar, gymmet osv) vilket är ett bra alternativ. Då är öppet hus tillfällena ett bra sätt att kolla utbudet..
Idag deltog vi i BodyJam (träningspass med de coolaste movesen till den senaste musiken) samt Zumba. Det var riktigt roligt, trots att jag inte är så vidare rytmisk av mig :) Alltid roligt att pröva nya saker! Hittade även dessa: Bodybalance (perfekt blandning av yoga, tai chi samt pilates som gör dig fokuserad och lugn) samt Bodycombat (är ett pass med massor av kraft och energi där du kan leva ut dina kampsportsdrömmar och ha kul) som jag definitivt kommer att pröva i vår!!

måndag 4 januari 2010

Nytt år och nya dagar...


Gott nytt år på er alla! Det är första gången som jag skriver 2010 nu, fastän det hunnit gå några dagar på det nya året. Det brukar alltid kännas ovant i början och man brukar glömma bort sig ibland :) Det nya året firades in hos våra vänner A&M med bl.a smaker av vilt (älgkött) och havtorn. Underbart gott! Vid tolvslaget skålade vi in det nya året!


Som vanligt har jag friluftat och njutit av vårt vackra vinterväder de senaste dagarna. Det har skidats, promenerats, skrinnats, pulkats och blivit "sparkturer" i månskenet. Det har verkligen varit härligt! En och annan brasa har också tänts här på gården i eftermiddags skymningen och korvgrillning och "glöggmys" har stått på programmet!


Snowboard brukar också höra nyåret till då vi flera år begett oss norrut till backarna. I år sökte vi backar på närmare håll och på nyårsdagen trotsade vi kölden i Lapua och fick en trevlig dag i backen! Jag är verkligen glad att jag kom mig för att börja åka snowboard, man behöver lite utmaningar här i livet :)

Så nu är ett år till ända och ett nytt har börjat och vi ser fram emot nya möjligheter! På samma gång har jag kommit mig igenom Sanna Ehdins 12 veckor (även om några veckor här på slutet inte blivit dokumenterade här..det kommer..) och jag sätter här upp några mål/goda råd/riktlinjer åt mig inför det nya året för att fortsätta hålla balansen och helheten. Jag känner verkligen att jag mått bättre och senast i lördags sa jag att jag har varit mycket piggare under hösten än jag brukar, så det är ju ett gott tecken! Nu gäller det att fortsätta i samma stil!



p.s hittade denna korg hos min vän A, en sån vill jag ha också :)
 
1. Maten:  Hålla mig till den personliga kost som passar mig och hålla mig till en kost utan tillsatser. Att äta mycket grönt, fisk och pröva på nya maträtter. Utnyttja de möjligheter med att ta tillvara de nordiska tillgångar som finns här i naturen (som bär, frukt etc.) och lokalproducerat men heller inte tveka till nya exotiska inslag som hittas i butikshyllorna! I mån om möjligt gärna också ekologiska produkter.Med andra ord, fortsätta utforska...




2. Motion: Fortsätta att motionera varje dag! Promenader, skidåkning, gymnastik, simning och pilates står fortsättningsvis på programmet. Kanske hittar jag även något annat intressant att pröva på!



3. Naturen: Njuta av årstiderna och allt naturen har att erbjuda! Leva i nuet och hitta vardagens små glädjeämnen!

p.s Detta fina fruktfat hittade jag också hos en god vän!
 

4. Sömn och vila. Sova tillräckligt och avsätta tid för avslappning och vila. Fortsätta gå på massage regelbundet samt även få in mera zonterapi. Även pröva på andra former av alternativa behandlingar. Fortsätta med naturliga hudvårdprodukter och utforska kryddornas och örternas värld och hur man kan "fixa eget"!

Mycket spännande att se fram emot!

*Ännu en gång, ett fortsatt Gott Nytt År till er alla!*