tisdag 4 maj 2010

kryddigt värre

I måndags sådde jag kryddor i mängder, bl.a basilika, rosmarin, timjan, salvia, rucola, koriander, oregano, citronmeliss och myntha blev det. Jag fick låna lite plats i ett växthus :)..så nu hoppas jag på god tillväxt så jag får mycket att plantera ut i trädgården i sommar! Lavendel som finns på bilden här ovan har jag också tänkt så men jag läste att det blommar först året efter sådd, så det blir först nästa år jag får njuta av det.

Ovanstående bild är tagen på en semesterresa i Kroatien 2006. Här blommar lavendeln i trädgården men det speciella med ön Hvar som vi besökte är att lavendel växer över hela ön o sprider en god doft!

Här följer ett litet resereportage från Kroatien. Vi hamnade dit av en ren slump då vi tog en sista minuten resa och det blev en mycket lyckad resa:




Vi bodde i den lilla fiskebyn Jelsa på ön Hvar utanför staden Split. Det var en mycket lugn o behaglig stämning där. Virvlande små gränder att utforska med mysiga restauranger.Maten bestod till stor del av fisk o skaldjur.
I öns huvudstad Hvar stad smakade några av resesällskapet på denna traditionella rätt..någon form av bläckfiskrisotto..måste erkänna att jag var för feg då det begav sig:)

Kroatien är också känt för sin olivolja (den butik vi besökte hade föregående år fått pris för sin olivolja) samt den lufttorkade skinkan prsut. Här är det många som seglar och dykvattnen anses väldigt bra pga det klara vattnet. I kroatien finns inte många sandstränder utan man badar från klipporna.

Staden Split på fastlandet är uppbyggt kring kejsare Diocletianus palats som syns här i bakgrunden. Han regerade 284-305 e.kr.

3 kommentarer:

  1. Lavendel skulle jag inte ha något emot att ha vilt växande här! Kroatien skulle jag också gärna besöka, men äta den där maträtten du visar... nej! kejsaren har vi ju läst om! :o)

    SvaraRadera
  2. Intressant med resereportage!
    I natt skickar jag iväg mina yngre barn på resa så i helgen ska jag o maken besöka huvudstaden i vårt västra grannland :)

    SvaraRadera
  3. Kroatien låter som ett riktigt intressant resmål.
    Vackra vyer på bilderna. Blir så ressugen....
    Förstår att du bangade ut för den maträtten, den såg inte alls smaklig ut.
    Syrrans dotter och pojkvän var till Kroatien i fjol, de vandrade lite i bergen. Men det fanns mycket ormar och pojkvännen har skräck för ormar. Som tur va så såg han inte alla som hon såg:)
    De var ensam som bodde på sitt hotell,lyxigt!! Men det blev lite ensamt för de var också de ända turisterna i den byn.
    Ha en skön helg... men det ser ut att bli regn på lördagen.

    SvaraRadera