fredag 29 juni 2012

loppis race i purmo

 Om man inte skulle haft andra trevliga planer nästa helg skulle ju det här loppis racet varit något att tillbringa helgen med :))

onsdag 27 juni 2012

glassrecept a la sambon


Glassrecept

6 st äggulor
100 g socker
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
200 g vitchoklad 
2 st daimstänger

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur märgen. Vispa äggulor, socker och vaniljmärgen luftigt. Vispa i grädden och mjölken i äggsmeten. Värm blandningen under omrörning till en slät kräm. (OBS! Får inte koka, ta av vid första bubblan).  Fortsätt vispa och sätt i vitchokladen. 

Sätt i en form i frysen. Ta ut och rör en gång i timmen de första timmarna. Rör i daimkrosset när glassen börjar bli fastare. Glassen är klar vid passlig konsistens.  Ju oftare man rör desto mindre iskristaller i glassen. (Har ni glassmaskin följ dess instruktioner.)

p.s inte lätt att skriva ett recept utifrån sambons instruktioner eftersom han oftast "kockar" på höft :)) men detta borde funka :))

Midsommaren smet förbi och juni börjar gå mot sitt slut och vi avslutar månaden med att gå på bröllop på lördag. Midsommaren gick också i festligt tecken med bl.a konfirmation på programmet. Annars gick den mest i den goda matens och havets tecken :)

Jag har varit ut och cyklat några gånger de senaste dagarna och det är verkligen härligt längs vägarna nu med alla lupiner som blommor. Äppelblom, syrener och lupiner är bara så härligt på sommaren!

tisdag 19 juni 2012

I sommartid

Utsikt från köksfönstret en sommar kväll i juni

Det blev en massa som skulle fixas om med datorn och jag är lite dubbel när det gäller bloggande utan bilder.  Egentligen skulle jag väl skriva fler inlägg utan bilder , eftersom det är just det att orka föra bilderna från kameran till datorn o fixa med dem som ibland bara känns sååå jobbigt :) Men sen så tycker jag allt bara blir som så mycket trevligare med bilder :)) Men nu är alltså datorn fixad men plötsligt är jag utan alla program jag brukar använda eller så har sambon gömt dem väl. ;)) Får ta en funderare med honom imorgon. Jag är egentligen ingen datamänniska så allt måste vara precis som det brukar för att jag skall få något fixat :))

Juni har i alla fall smugit iväg med en del trevligheter.  Vi har varit en del vid villan/sommarstugan, vi hade "barnträffen" hemma hos oss i förra veckan. Sambon hade semester den veckan så jag hade anställt honom som kock :)) Grillat älgkött o grillade räkor blev det på menyn..mumsigt gott! Och så  vår egen påhittade vitchoklad-daimglass till efterrätt. Senaste helg var det klassträff (10 års jubileum från universitetet) och det var så roligt! 




Jag har passat på att njuta av min terass så mycket som möjligt och då har det inte varit helt fel med lite äppelbloms utsikt :)) Äppelblom är verkligen underbart fint! Likaså syrener och lupiner hör till mina favoriter på sommaren. Då har jag också passat på att bläddra i mina favorittidningar och kunnat konstatera att  Till sommaren-mat för många av Lisa Lemke, Kalasgott av Jennie Benjaminsson, Lomelinos tårtor av Linda Lomelino samt Glass av Elisabeth Johansson är några böcker som det skrivs mycket om nu.


Men nu är det dags att ta natt. Återkommer en av de närmsta dagarna med receptet på vitchoklad-daimglassen som blivit en stor favorit i sommar :)

onsdag 6 juni 2012

sommarmat

Tror bestämt att någon kommer att stjäla juni av mig också ;)) Här kommer de utlovade recepten..riktigt, riktigt mumsiga! Salladen har blivit en stor favorit i sommar och rabarberkakan fick t.o.m. godkänt av sambon som inte är någon rabarbermänniska.   Passar perfekt till midsommaren :)

Salladen är bäst om den bereds en timme i förväg men vänta med krutongerna till serveringen.

Lyxig capresesallad (recept från Lantliv Mat & Vin nr 3/2010), 4 pers
800 g  mogna, söta tomater
150-300 buffelmozzarella 
2 tjocka skivor surdegsbröd
1-2 msk olivolja
flingsalt o svartpeppar

Dressing :

1 kruka basilika
2 små vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
1 tsk honung
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Börja med dressingen: hacka basilika och vitlök grovt o lägg i en mixer. Mixa samman med citronsaft, honung och lite av oljan till en grov grön pasta. Tillsätt resten av oljan o rör samman till grov dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skär tomaterna i mindre bitar. Sväng runt med dressingen o fördela i fyra skålar tillsammans med riven mozzarella. Krydda med flingsalt o malen svartpeppar.

Sär bort kanterna från brödet o skär resten i tärningar. Rosta tärningarna i en stekpanna i olivolja till knapriga o gyllenbruna. Krydda med salt o låt svalna innan läggs på salladen.
(halvt egen arbetsbeskrivning)

Detta är ursprungliga receptet från tidningen. Som vanligt körde jag ett eget stuk på salladen: halverade bland annat till 2 pers, gjort en stor sallad i en skål i stället för att dela upp i mindre skålar, rostade brödet i rosten o skar i bitar i stället för att steka, skivade mozzarellan istället för att riva bl.a UNDERBART GOTT! :)

p.s mina tomater var verkligen mogna och det tror jag är viktigt för att det skall bli gott
___________________________________________________________

Rabarberpaj (ursprungliga receptet är från Hannu Sarenströms bok "Sommarkalas"
Mumsigt gott med mandelmassa och kardemumma

Deg

300 g smör
ca 7 dl vetemjöl
3-4 msk kallt vatten

Fyllning

1 kg rabarberstjälkar
100 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 tsk kardemumma
200 g mandelmassa


Skär smöret i små bitar, tillsätt mjölet o nyp ihop. Tillsätt vattnet o forma till deg. Låt svalna en stund i kylen. Värm ugnen till 200 grader

Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull o rör ner sockret. Vispa upp äggen med kardemumma i en skål o rör ner i smöret. Sjud på låg värme tills det tjocknar lite. Akta så det inte kokar. Ställ kastrullen till sidan och riv ner mandelmassan i äggkrämet.  Rör om tills krämen blir någorlunda slät. 

Tryck ut 374 deg i pajform med löstagbar botten. Kläm upp höga kanter. Lägg i rabarberskivorna och häll i äggkrämen och rör försiktigt så det blandar sig. Rulla resten av degen till små ormar o dekorera ovanpå.

Grädda i ca 35 min. Låt svalna före servering. Pudra lite florsocker över. Gott med grädde eller vaniljglass .

lördag 2 juni 2012

ett litet tips

Om någon frågar mig vart maj tog vägen har jag inget svar :) Snabbt gick det i alla fall! Har hunnit med en hel del i alla fall..träffat vänner, njutit av den lilla värme som visade sig förra veckan, fixat trädgårdsland o terass, ätit gott både hemma och  på restaurang :) Planering håller jag också på med för fullt till vårt 10-års jubileum från studietiden i Jakobstad som blir nu i Juni. Bildlös är jag fortfarande men har dokumenterat att lägga in senare. Egentligen är jag bara snabbt inne en sväng för att ge ett litet tips..kika in här! Skall nog beställa nån fin tavla till sonens rum!


Ruggigt kallt är vad det är idag och nu skall jag passa på att städa medans sonen sover. Återkommer lite senare i helgen med lite goda, somriga recept vi prövat på :))Och nu är sommaren officiellt här för idag sjungs "Den blomster tid.."