onsdag 6 juni 2012

sommarmat

Tror bestämt att någon kommer att stjäla juni av mig också ;)) Här kommer de utlovade recepten..riktigt, riktigt mumsiga! Salladen har blivit en stor favorit i sommar och rabarberkakan fick t.o.m. godkänt av sambon som inte är någon rabarbermänniska.   Passar perfekt till midsommaren :)

Salladen är bäst om den bereds en timme i förväg men vänta med krutongerna till serveringen.

Lyxig capresesallad (recept från Lantliv Mat & Vin nr 3/2010), 4 pers
800 g  mogna, söta tomater
150-300 buffelmozzarella 
2 tjocka skivor surdegsbröd
1-2 msk olivolja
flingsalt o svartpeppar

Dressing :

1 kruka basilika
2 små vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
1 tsk honung
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Börja med dressingen: hacka basilika och vitlök grovt o lägg i en mixer. Mixa samman med citronsaft, honung och lite av oljan till en grov grön pasta. Tillsätt resten av oljan o rör samman till grov dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skär tomaterna i mindre bitar. Sväng runt med dressingen o fördela i fyra skålar tillsammans med riven mozzarella. Krydda med flingsalt o malen svartpeppar.

Sär bort kanterna från brödet o skär resten i tärningar. Rosta tärningarna i en stekpanna i olivolja till knapriga o gyllenbruna. Krydda med salt o låt svalna innan läggs på salladen.
(halvt egen arbetsbeskrivning)

Detta är ursprungliga receptet från tidningen. Som vanligt körde jag ett eget stuk på salladen: halverade bland annat till 2 pers, gjort en stor sallad i en skål i stället för att dela upp i mindre skålar, rostade brödet i rosten o skar i bitar i stället för att steka, skivade mozzarellan istället för att riva bl.a UNDERBART GOTT! :)

p.s mina tomater var verkligen mogna och det tror jag är viktigt för att det skall bli gott
___________________________________________________________

Rabarberpaj (ursprungliga receptet är från Hannu Sarenströms bok "Sommarkalas"
Mumsigt gott med mandelmassa och kardemumma

Deg

300 g smör
ca 7 dl vetemjöl
3-4 msk kallt vatten

Fyllning

1 kg rabarberstjälkar
100 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 tsk kardemumma
200 g mandelmassa


Skär smöret i små bitar, tillsätt mjölet o nyp ihop. Tillsätt vattnet o forma till deg. Låt svalna en stund i kylen. Värm ugnen till 200 grader

Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull o rör ner sockret. Vispa upp äggen med kardemumma i en skål o rör ner i smöret. Sjud på låg värme tills det tjocknar lite. Akta så det inte kokar. Ställ kastrullen till sidan och riv ner mandelmassan i äggkrämet.  Rör om tills krämen blir någorlunda slät. 

Tryck ut 374 deg i pajform med löstagbar botten. Kläm upp höga kanter. Lägg i rabarberskivorna och häll i äggkrämen och rör försiktigt så det blandar sig. Rulla resten av degen till små ormar o dekorera ovanpå.

Grädda i ca 35 min. Låt svalna före servering. Pudra lite florsocker över. Gott med grädde eller vaniljglass .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar