söndag 18 oktober 2009

Amsterdam 16.10.2009








Nationalmonumentet på Dam Square till minne av de stupade i andra världskriget.  Dam är en av Amsterdams äldsta delar och fungerade förut som en stor marknadsplats där Amsterdamborna kunde köpa sina matvaror. Här vid torget finns också Royal Palace där Napoleon bl.a har bott. Det fungerar nu som ett palats där drottningen tar emot sina officiella gäster. (Höll på att renoveras och var övertäckt med byggnadsställningar).

Anne Frank Huis. Under mer än två år gömde sig Anne Frank och hennes familj samt två familjer till här vid Prinsengracht 263. Den 4:e augusti 1944 upptäcktes gömstället.

Die Niuewe Kerk.
Westerkerk. Här finns bl.a Rembrandt begraven.


Vi har varit på resa i veckan (för att fira min födelsedag) till Barcelona. Flygresan gick H.fors-Amsterdam-Barcelona- Amsterdam-H:fors och på hemvägen hade vi turen att få tillbringa några timmar i Amsterdam vilket var en trevlig bonus på resan!! Amsterdam var en jättefin stad med alla sina broar och kanaler. Och det var verkligen måååååånga cyklar där! Jag tror det skulle vara även ännu finare på våren när tulpanerna blommar och på sommaren att sitta på alla uteserveringar bredvid kanalerna. Men det var jättefint även nu också och vi strossade runt bland kanalerna, kikade på lite sevärdheter och åt god bratwurst på Dam Square.

1 kommentar:

  1. Va trevligt att se och läsa om Amsterdam! Anne Franks hus skulle jag gärna se. Likaså kanalerna. Verkligen en bonusresa. Ser fram emot att se bilder från Barcelona! ~A-L

    SvaraRadera